Mijn naam is Miranda Smit-van Keulen.

Een aantal jaar geleden begon ik met het ontwerpen van de Moppies.

Na de stille geboorte van een buurmeisje zocht ik naar een manier met de Moppies kleur te geven aan dergelijke ingrijpende situaties.

foto: Tessa Wiegerinck

In 2014 mocht ik voor Crematoria Twente twee opstellingen leveren voor kinderuitvaarten. Deze opstellingen zijn flexibel inzetbaar en worden in verschillende ruimtes gebruikt. Moppie-olifant Molle en Moppie-vlinder Missie staan centraal in de ontwerpen. Zij zijn te zien op het scherm, het baarkleed en op de bijbehorende kaars. Na afloop van deze opdracht bleek dat ik een uniek concept bedacht had. Naar aanleiding daarvan heb ik mij de afgelopen jaren verder gericht op kleur bij kinderuitvaarten. Wat ik wil laten zien is dat een kinderuitvaart mooi en persoonlijk gemaakt kan worden door de ruimte waar het afscheid plaats vindt aan te kleden in de sfeer van een kinderkamer. Het verdriet van het afscheid nemen van een kind kan daarmee wat verzacht worden.

Tijdens diverse uitvaartbeurzen kwam ik in gesprek met verschillende professionals die met kinderen werken. Daaruit werd duidelijk dat er vraag is naar praktische handvatten om kinderen te begeleiden of te betrekken bij afscheid en ziekte. De eerste ideeën om kleur te geven aan kind en afscheid werden ontwikkeld.

Begin 2016 leerde ik Amber kennen. Zij was toen 5 jaar en had leukemie.
Via de verhalen van haar opa en oma die bij mij in de straat wonen hoorde ik over haar strijd tegen deze vreselijke ziekte. Om Amber te steunen maakte ik een kussen voor haar met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders houdt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. Op de terugweg in de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk onder het grote kussen te slapen. En ook thuis op de bank lag het kussen altijd dicht bij haar.

Ik hoorde van haar moeder hoeveel steun dit kussen haar heeft gegeven. Zelfs nadat ze genezen verklaard is pakt ze het kussen er meteen bij wanneer ze bijvoorbeeld griep heeft.

Naar aanleiding van deze indrukwekkende ervaring ontwikkelde ik de Moppie-Kussens met Karakter. Vier kussens met elk een eigen karakter en bijbehorend verhaal. Deze kussens  worden ondersteund door een pedagogisch plan. Dit zijn verhalen, praktische handvatten en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier met emoties leren omgaan tijdens een ingrijpende situatie.

Dit concept is eind 2017 gelanceerd, in samenwerking met Twente Move2Social. De eerste ervaringen zijn zeer positief en het is nog volop in ontwikkeling.

 

Wil jij ook kleur geven aan kinderen bij ingrijpende situaties? Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden die passen bij jouw organisatie.

Miranda Smit-van Keulen

info@demoppies.com