fbpx

Samen kleur geven aan kinderen bij afscheid en ziekte.

mrt 12, 2018 Blog, Kinderen en Hospice

De Moppie-Ontwerpen
Ik zit op zolder.
Tijdens het opruimen kom ik een witte doos tegen. Wanneer ik deze open vind ik allerlei ontwerpen en uitprobeersels van de Moppies. Olifant Molle als schets, als uitgewerkt eerste ontwerp, gemaakt van behang en geschilderd op een kaart. Ook vlinder Missie en giraf Miek liggen in verschillende uitvoeringen in de doos.

Deze papieren ontwerpen zijn van een paar jaar geleden. Moppie Molle is zelfs het eerste ontwerp dat ik voor de Moppies heb gemaakt. Op verschillende manieren heb ik geprobeerd om een manier te vinden waarop kinderen die het moeilijk hebben geholpen kunnen worden met de Moppies, op welke manier de Moppies een eigen verhaal mochten gaan vertellen in deze wereld. In samenwerking met Kikkerik heb ik al eens een aantal ontwerpen en praktische handvatten gemaakt. Moppie kikker Mik is speciaal ontworpen voor Kikkerik en je komt hem tegen op verschillende kleurplaten.

Kleur voor kinderen bij moeilijke momenten
Begin 2017 hebben Judith en Wiro van Zin in de zaak mij geholpen om richting te geven aan mijn zoektocht. Samen bedachten we de vorm die de Moppies nu hebben; op de Kussens met Karakter. De verhalen die de Moppies tot leven laten komen gaan kinderen steunen wanneer ze het moeilijk hebben.

Vervolgens werd ik na een selectieronde toegelaten tot het project Twente Move2Social. Sociale ondernemers worden daar geholpen om hun product of dienst in de markt te zetten.
Op den duur werd mij daar gevraagd of ik een kussen-imperium wilde beginnen of dat ik een concept wilde maken waar de kussens een onderdeel van zijn.
En ik was net zo blij dat ik uit de vele ideeën in mijn hoofd een focus had gevonden!
(echt waar, out of the box denken hoef je mij niet te leren…..)

Moppie-Kussens met Karakter

Gaandeweg bleek dat ik heel dicht bij mijzelf ben gebleven door er een totaalconcept van te maken. Luisteren naar het verhaal van een ander en mee helpen denken in mogelijkheden en ontwerpen.

 

Olifant Molle, vlinder Missie en giraf Miek gaan samen met draak Mexa kleur, steun en troost geven aan kinderen bij ingrijpende situaties. De Moppie-Kussens met Karakter is een totaalconcept geworden, ondersteund door een pedagogisch plan. Dit zijn verhalen, praktische handvatten en tips.

Hospice Enschede
Tijdens een informerend gesprek bij Hospice Enschede werden de Moppie-Kussens met open armen ontvangen. Prioriteit in het hospice is de zorg voor de gasten die daar begeleid worden tot aan het overlijden. Er komen ook kinderen in het hospice voor ouders of opa en oma. Met behulp van de Moppie-Kussens met Karakter kunnen de begeleiders ook de kinderen aandacht geven bij de emoties die ze ervaren tijdens hun bezoek. Er zijn zelfs, speciaal voor het hospice, Moppie-Stoeltjes met opbergruimte ontworpen, waar de Moppie-Kussens als zitkussen op gelegd kunnen worden.

Na de aflevering van het hele pakket komt er nog een informatie-bijeenkomst voor de vrijwilligers. Daar krijgen de begeleiders meer informatie over mijn ideeën en ervaringen met de Moppie-Kussens. Ook ben ik benieuwd naar de verhalen van de begeleiders. Zij werken tenslotte in het hospice en weten wat de kinderen daar mee maken. We blijven naderhand evalueren om te zorgen dat dit concept volledig aansluit bij de situatie in het hospice.


Sponsoring door Vredehof Donatiefonds
Het hospice draait voornamelijk op giften en subsidies, ik ben dus op zoek gegaan naar een finaciële mogelijkheid om de Moppies aan het hospice te kunnen leveren. Gelukkig waren de mensen van Vredehof meteen enthousiast om het hele pakket te financieren vanuit het Vredehof Donatie Fonds. Er werd zelfs voorgesteld om vanuit het Vredehof Donatie Fonds meerdere hospices uit de regio te financieren, hoe bijzonder is dat!

Kleur en steun voor zoveel mogelijk kinderen
Mijn droom is zoveel mogelijk kinderen kleur en steun te geven met de Moppies. Door samen te werken met en ondersteund door vele fijne mensen en mogelijkheden is er nu een begin gemaakt aan de realisatie van mijn droom.
Donderdag 22 maart mocht ik de eerste set afleveren aan Hospice Enschede. En wat staan ze mooi in de huiskamer!
Door de sprekende kleuren is het voor kinderen heel duidelijk dat ze welkom zijn in het hospice. We hebben meteen samen de Duplo blokken in één van de stoeltjes gedaan. In de andere stoeltjes komen de spelletjes en ander speelgoed. Wanneer de kinderen op één van de kamers willen spelen dan wordt daar een stoeltje neergezet. Ze kunnen zelf kiezen welk Moppie-Kussen ze dicht bij zich willen houden.
In het bijzijn van Vredehof en een aantal medewerkers van Hospice Enschede hebben we samen de bijbehorende Moppie-Map doorgekeken. Het was fijn om te zien hoe de mogelijkheden voor iedereen vorm kreeg. Tijdens het napraten werd duidelijk dat de Moppies hier echt op hun plek zijn.

Meer Moppie-Mogelijkheden
Met de aftrap van dit Moppie-Troostpakket in gedachten laat ik de andere ontwerpen en ideeën van de Moppies ook door mijn handen gaan. Ik ga ze goed bewaren want wie weet krijgen ook zij een waardevolle invulling binnen dit nieuwe concept. En anders ontwerp ik een nieuwe Moppie, wanneer deze beter aansluit bij het volgende verhaal.

Ben je benieuwd op welke manier de Moppies nog meer kleur gaan geven? Volg Facebook en hou het nieuws in de gaten op de website.
Wil je weten wat er binnen jouw organisatie mogelijk is met de Moppies?
Ik ga graag met je in gesprek!

Miranda Smit-van Keulen
info@demoppies.com

Eén gedachte over “Samen kleur geven aan kinderen bij afscheid en ziekte.”
  1. Hoi Miranda, je hebt een prachtig idee weten om te zetten naar een sociale onderneming. Waarmee je impact maakt en kinderen helpt bij het verwerken van een verlies of ziekte van zichzelf of hun dierbaren. Een verhaal dat iedereen aangrijpt. Super dat je al zover bent, chapeau en respect voor wie je bent en wat je doet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.