fbpx

Herinneringen bewaren voor kind en ouder

Een tijd geleden werd ik gebeld door een zorgverlener over een gezin waarvan moeder terminaal was. Een jonge moeder, met heel jonge kinderen.

Moeder kon niet meer meedoen met experimentele behandeling en ging snel achteruit. Nog hooguit een paar weken te gaan. In plaats van hoop op een experimentele behandeling en langer bij haar gezin te kunnen blijven moest er nu afscheid worden genomen.

En waar begin je dan als je herinneringen wilt bewaren voor je kinderen, de tijd nog maar zo kort is en je steeds zieker wordt…

De zorgverlener

De zorgverlener heeft het pakket van 3 boekjes aan het gezin gegeven. Hiermee konden vader, opa en oma op eenvoudige manier aan de kinderen uitleg geven over begrippen rondom ernstig ziek zijn (blauwe boekje) en uitvaart (paarse boekje). Het groene boekje gaf informatie en tips over jonge kinderen en de dood.

Extra ondersteuning

Daarnaast nam ik contact op met Pedro Swier, directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Vanuit Vredehof werd het boekje ‘mijn leven-mijn verhaal’ aangeboden. Dit boekje is gemaakt in samenwerking met Rob Bruntink van Bureau MORBidee en helpt met stellingen en vragen om het verhaal over jouw leven te delen.

Pedro Swier vertelde een verhaal over een gezin met oudere kinderen waarvan één van de ouders terminaal was. Er was weinig in het boekje geschreven maar één van de dingen die wel was ingevuld ging over de vraag ‘Mijn favoriete vakantiebestemming’. Na het overlijden van de ouder is de rest van het gezin op vakantie gegaan naar deze favoriete vakantiebestemming ter herinnering aan de overleden ouder.

Voor mij was dit een bevestiging dat zelfs een klein beetje informatie al van grote waarde is voor de geliefden die achterblijven.

Daarom heb ik opnieuw contact gezocht met Vredehof om te kijken of meer mensen gebruik kunnen maken van dit waardevolle boekje. In samenwerking met Vredehof mag ik het boekje ‘mijn leven-mijn verhaal’ nu gratis aanbieden bij het boek ‘Als papa of mama heel ziek is’.

Als papa of mama heel ziek is

Het boek ‘Als papa of mama heel ziek is’ bevat informatie en praktische werkvormen voor kinderen met een ernstig zieke ouder.

De informatie, kleurplaten en knutselplaten zijn onderverdeeld in de thema’s ‘Wennen aan veranderingen thuis’, ‘Aandacht voor jouw gevoelens’, ‘Vertel over jouw zorgen en vragen’, ‘Herinneringen maken en bewaren’ en ‘Samen sta je sterk’.

Achterin het boek staat informatie voor ouders/verzorgers. Deze informatie sluit aan bij de genoemde thema’s voor de kinderen en helpt ouders hun kind te begeleiden tijdens deze ingrijpende periode.

Mijn leven-mijn verhaal

Het boekje ‘mijn leven-mijn verhaal’ bevat stellingen, beginnen van zinnen en mogelijkheden om lijstjes met favorieten te maken.

Als ernstig zieke ouder kun je af en toe een met een vraag bezig zijn. Elk woord, elke kleine zin is al van grote waarde. Misschien kan je partner schrijven of een opname maken van je antwoord.

Wanneer de kinderen ouder zijn, met tieners en met pubers kan het heel waardevol zijn om een vraag uit het boekje samen in te vullen.

Bijvoorbeeld de stelling ‘Eigenschappen die ik van mijn vader of moeder heb zijn…’ geeft openingen voor een waardevol gesprek. Tieners en pubers kunnen benieuwd zijn naar hun afkomst. Welke eigenschappen ze van wie meegekregen hebben. Samen kun je kijken naar de familielijn en herkenbare trekjes ontdekken bij elkaar.

Ook kun je samen herinneringen ophalen met een andere stelling. Bijvoorbeeld bij ‘Een bijzondere anekdote uit onze familie…’. Het kan ook helpen om samen bewust te worden van de dingen die nu waardevol zijn. Bijvoorbeeld bij ‘Mijn ideale zondag ziet er zo uit:’

Ik ben blij dat ik op deze manier samen met Vredehof extra kleur en steun mag bieden aan ouders en kinderen in een gezin met een ernstig zieke ouder.

Miranda Smit-van Keulen

deMoppies.com

Bestel het pakket ‘herinneringen bewaren voor kind en ouder’ hier.

Wil jij als zorgverlener ook extra steun en kleur bieden aan gezinnen met een ernstig zieke ouder? Ik denk graag met je mee!

Bestel hier de producten op factuur of deel je vraag over andere mogelijkheden:

Naar dit mailadres wordt de factuur verstuurd
Prijzen zijn excl. verzendkosten. Er wordt een factuur gemaild. Na het betalen van deze factuur worden de materialen verstuurd.

Meer informatie over het Vredehof Donatiefonds vind je hier.

Meer informatie over Bureau MORBidee vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.