fbpx

Extra steun

Wanneer kinderen te maken krijgen met verlies kun je je als ouder/verzorger zorgen maken. Het allerbelangrijkste is een aanwezige, steunende ouder en een veilige omgeving (familie, school etc.).

Bij ernstige ziekte en (aanstaand) overlijden is praten voor kinderen soms te moeilijk. Omdat ze nog geen woorden hebben voor hun gevoel. Omdat ouders zelf ook verdriet hebben en kinderen hun ouders willen beschermen. (Dit kan er ook de reden voor zijn dat kinderen hun verdriet heel anders uiten dan ze eigenlijk zouden willen.)

DIVERSE LINKS NAAR EXTRA STEUN VOOR HET HELE GEZIN:

KANKERSPOKEN “Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.”

HOU ME VAST en VERGEET ME NIET bieden beide “Praktische informatie en concrete handreikingen om moed, energie en mooie momenten te kunnen vasthouden in een moeilijke tijd.”
Deze sites zijn gericht op kinderen met een levensbedreigende ziekte maar bevat ook waardevolle informatie voor ouders en kinderen die te maken hebben met (aanstaand) verlies.

Ook IK MIS JE is gericht op het overlijden van een kind. ” ‘Ik mis je’ biedt houvast voor het gezin en de omgeving tussen het overlijden en het afscheid, de dag van het afscheid en na het afscheid.” Voor kinderen binnen heet gezin en de ouders is een uitgebreide lijst toegevoegd met informatie over wat je tegen kunt komen bij verschillende groepen mensen om je heen. Bijvoorbeeld, school, familie en vrienden en de zorgverleners van de overleden dierbare.

STICHTING KIND EN ROUW ” voorlichtingsmateriaal voor ouders en kinderen over rouw”

KENNISCENTRUM KINDERPALLIATIEVE ZORG “Op deze website vindt u alle informatie over kinderpalliatieve zorg, de zorg aan kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte en hun gezin.”

CONTACT MET EEN GEESTELIJK VERZORGER OF ROUW- EN VERLIESBEGELEIDER “Bij deze professionals kun je terecht met allerlei vragen over het leven, over ziek zijn en de dood. Je kunt praten over je zorgen en angsten, over hoe het vol te houden of over het uitvoeren van (religieuze) rituelen, et cetera.”

ZORG IN DE BUURT

Op de website van Kenniscentrum Palliatieve zorg staat de databank van ‘Zorg in uw buurt’.

Hier vind je een actueel landelijk overzicht met contactgegevens van (zorg)aanbieders. Deze zijn voornamelijk gericht op kinderpalliatieve zorg. Door de toevoeging van onder meer Psychosociale zorg wordt de link toch hier geplaatst. Er kan gefilterd worden op soort organisatie, op naam van de organisatie of op postcode/woonplaats.

BOEKEN VOOR KINDEREN

In de Wolken geeft tips over boeken en brochures voor rouwende kinderen van diverse leeftijden

Koffertje Troost heeft een ruim assortiment aan (prenten)boeken voor elke leeftijd en situatie. Deze zijn overzichtelijk gesorteerd per categorie.

LOTGENOTENCONTACT

Als kind heb je vaak het gevoel dat je de enige bent die iets ingrijpends meemaakt. Delen van gevoelens met andere kinderen is dan niet altijd makkelijk. Lotgenotencontact brengt kinderen bij elkaar die eenzelfde soort afscheid hebben meegemaakt. Informeer in jouw omgeving naar de mogelijkheden.

JONGE HELDEN ” Jonge helden zijn kinderen en jongeren die iets heel verdrietigs meemaken. Deze website is voor Jonge Helden en iedereen in hun omgeving.”

ACHTER DE REGENBOOG ” We zijn er al 25 jaar voor kinderen en jongeren bij wie iemand dood is gegaan.”

MIJN MASKER AF ” Een plek vóór, dóór en over jongeren met verlies en hun omgeving .”

HERINNERINGEN MAKEN EN BEWAREN

STICHTING KOMMA “Laat ouders voortleven”

Uitbehandelde ouders kunnen een blijvende herinnering achterlaten voor hun kind. ‘Een komma is een houten kistje met daarin een professioneel opgenomen portret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor het kind.’

ROUW- EN VERLIESBEGELEIDING

Als ouder kun je met een professional stil staan bij je zorgen en samen zoeken naar wat jou en je kind kan helpen. Wat kan jou als ouder helpen om ervoor te zorgen dat je kind niet vastloopt of dat je kind zijn gevoelens uit of leert delen.

Rouw- en verliesbegeleiders kunnen samen met een kind op zoek gaan naar wat kan helpen zodat het zich weer sterker voelt en lekkerder in zijn vel zit.

LAND VAN ROUW heeft een verwijsbestand met professionele rouwbegeleiders en verliesconsulenten die opgeleid zijn door Land van Rouw. (Voor volwassenen en kinderen) “We kiezen er bewust voor om alleen die mensen op de lijst (verwijsbestand) te zetten die we persoonlijk ontmoet hebben in onze opleiding.” landvanrouw.nl

Op de site van STEUN BIJ VERLIES staat een verwijsbestand voor hulpverleners in de buurt. steunbijverlies.nl

DIVERSE LINKS NAAR ALGEMENE INFORMATIE RONDOM OVERLIJDEN:

UITVAART INFORMATIE “Hulp bij afscheid en verwerking.”

STEUN BIJ VERLIES “Emotionele en zakelijke hulp en advies bij rouw en verlies”