fbpx

Hulmiddelen verschillende leeftijdsfases en ouders

Op deze pagina kun je verschillende hulpmiddelen (filmpjes, spelletjes en boekjes) vinden om kinderen te helpen tijdens het proces, wanneer een ouder ongeneeslijk ziek is. Ook staan er enkele hulpmiddelen die ouders kunnen helpen.

3-5 jaar 

Filmpjes  
Onderwerp  Bron 
Informatie over de ‘gemene’ cellen Kankerspoken.nl  
Informatie over kaal worden Kankerspoken.nl  
Informatie waarom zieke ouder moe is Kankerspoken.nl  

 

Spelletjes  
Titel Bron  Onderwerp  
Praatplaatjes  

 

 

Fabien van der Harm 

 

 

Om te filosoferen met jonge kinderen. Geschikt voor iedereen die eens op een andere manier een diepgaand gesprek met een kind wil aangaan.   
Lekker in je vel spel (4-10 jaar)  Marja Baseler  Met dit spel kunnen kinderen zichzelf beter leren kennen, waardoor ze zich zekerder kunnen voelen.  

 

Boeken  
Titel Auteur Onderwerp 
Grote boom is ziek Nathalie Slosse Een verhaal voor jonge kinderen met iemand in hun omgeving die een levensbedreigende ziekte heeft.  
Kikker en het vogeltje Max Velthuijs Een kleuterboek over de dood. 
Woezel en Pip – Dag lief muisje Dromenjager Een integer prentenboekverhaal over verlies en afscheid. Goed afgestemd op kleuters dat laat zien dat de dood bij het leven hoort.  
Mamma wordt een sterretje Netty van der Weijden Dit verhaal maakt de dood bespreekbaar en helpt kinderen begrijpen wat er gaat gebeuren.  
Dit is heel wat voor een kat Judith Viorst & Fleur van der Weel Een verhaal over poes Roetje die is doodgegaan en begraven moet worden.  
Jess en Sam gaan op jacht Nel Kleverlaan Een verhaal met illustraties over dat de papa van Sam kanker heeft, waarbij hij hulp krijgt van Jess. Het boek is verkrijgbaar met knuffel Jess.  
Ik ben Jack! Daniëlle van Caspel Jack leert kinderen wat kanker is en wordt het kind voorbereid op een bezoek aan het ziekenhuis.  
Mama is heel ziek Jennifer Moore- Mallinos Een verhaal over Tibo en zijn moeder met kanker. Het boek tracht een antwoord te geven op vragen van kinderen wanneer bij één van de ouders kanker is vastgesteld. Er wordt uitgelegd wat chemo therapie inhoudt en welke veranderingen er kunnen opduiken binnen de normale dagelijkse activiteiten.  
Papa Draak wordt niet meer beter Sascha Groen Een liefdevol en troostrijk prentenboek voor peuters en kleuters over een zieke ouder en afscheid nemen.  
Een boom vol herinneringen  Britta Teckentrup Een positief verhaal over herinneringen die achterblijven als een geliefde sterft. Het sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen, waarbij het mogelijkheden biedt voor gesprekjes over doodgaan.  
De Kankermannetjes Yasemin Thomaz-LLdiz  Dit boek vertelt in peuter- en kleutertaal wat er allemaal speelt rondom kanker. Onderwerpen zoals operatie, chemo en bestraling komen aan bod.  
Drie vogels Marinus van de Berg Een prentenboek om met kinderen over de dood te praten.  
Vuur en vlam Geert de Kockere en An Dom Een verhaal over hoe kanker alles dooft, behalve de herinnering.  

 

6-9 jaar 

Spelletjes 
Titel Bron Onderwerp  
Lekker in je vel spel (4-10 jaar) Marja Baseler  Met dit spel kunnen kinderen zichzelf beter leren kennen, waardoor ze zich zekerder kunnen voelen.  
Een boel gevoel (6+) Dagelijkse Broodkruimels  Spelenderwijs emoties en gevoelens bespreken.  
Praatprikkels (6+) Fabien van der Harm  Dit spel beschikt over 50 vragen die prikkelend zijn voor kinderen en de aanzet geeft voor een diepgaand gesprek.  

 

Boeken 
Titel Auteur  onderwerp 
Ik had je nog zoveel willen zeggen Martine van Nieuwenhuyzen Een verhaal over omgaan met de dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen als diegene niet meer in levende lijve is? 
Het Klokhuisboek over kanker Fiona Rempt Dit boek is handig als naslagwerk voor kinderen én hun ouders die meer willen weten over kanker.  
Hotel De Grote L Sjoerd Kuyper Een verhaal over Kos, een jongen van dertien, die drie jaar geleden zijn moeder is overleden. Zijn vader krijgt plotseling een hartaanval.  
Tineke Toet  De koningin met de 7 pruiken Een verhaal over een koningin die kanker krijgt, haar haren verliest en haar kamer niet meer uit wil.  
Papa, hoor je me? Tamara Bos De vader van Polle is overleden en ligt in de kamer. Polle praat tegen hem en vertelt hoe zijn vader steeds zieker werd.  
Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden Pimm van Hest  Een verhaal over Christiaan die met zijn opa in het park is. Samen denken ze na over wat de dood is en hoe je ermee om kunt gaan.  
Als verdriet op bezoek komt Eva Eland Een prentenboek over verdriet voor kinderen vanaf 8 jaar.  

 

9 tot 13 jaar 

Spelletjes
Titel Bron Onderwerp 
Een boel gevoel (6+) Dagelijkse Broodkruimels  Spelenderwijs emoties en gevoelens bespreken.  
Praatprikkels (6+) Fabien van der Harm  Dit spel beschikt over 50 vragen die prikkelend zijn voor kinderen en de aanzet geeft voor een diepgaand gesprek.  
Boeken 
Titel Auteur Onderwerp 
Lang leve saai! Joke Janssen Een verhaal over Petra die haar leven saai vindt. Tot haar moeder schildklierkanker blijkt te hebben.  
Twee tieten in een envelop Wim Daniels Een verhaal over de moeder van Wietske die borstkanker heeft en niet lang meer zal leven. Wietske wil daarom geen lid zijn van de moppenclub op school, want je kan toch niet lachen als je moeder dood gaat?  
Het doorleefboek Ellen Dreezens Een lees- en werkboek voor kinderen in de rouw.  
Tranenpotjes en geluksarmbandjes Karin Kuiper Drie kinderen die vertellen hoe het is om op jonge leeftijd je vader te moeten missen.  

 

Aanvullende informatie, filmpjes en ondersteuning 

Titel Bron Onderwerp 
Pakket ‘Jonge kinderen en de dood’https://demoppies.com/pakket-jonge-kinderen-en-de-dood-palliatieve-zorg/Met het aanbieden van dit pakket boekjes en kleurplaten help je ouders/verzorgers van jonge kinderen met informatie en praktische handvatten tijdens de ziekte en bij het (aanstaand) overlijden van een dierbare.
Praatpakket voor kinderen met een zieke ouder https://harteraad.nl/leven-met/artikelen/praatpakket-ouders-en-kinderen/  

 

 

Een praatpakket dat bestaat uit drie delen: een verhaaltje, opdrachten om samen te doen en tips. Het pakket is gratis te downloaden.  
Het Moppie-Zitje voor bezoekende kinderen in het hospice.https://demoppies.com/kinderen-in-het-hospice/Om bezoekende kinderen in het hospice te betrekken en begeleiden is het Moppie-Concept ‘Kind en Afscheid’ ontwikkeld. Een Moppie-Zitje met kleurrijke stoeltjes en kussens, ondersteund door knutselplaten, kleurplaten en boekjes.
Stichting Jonge Helden https://jongehelden.nl 

 

 

Voor kinderen die iets heel verdrietigs hebben meegemaakt, zoals het overlijden van een ouder. Op de website kunnen kinderen tips en filmpjes vinden van andere kinderen en jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt.  
De Wereld van Verschil https://dewereldvanverschil.nl Bedoeld voor ouders, kinderen en jongeren van wie een gezinslid levensbedreigend ziek is of overleden, verwacht of onverwacht.  
KankerSpoken www.kankerspoken.nl  Geeft in kindertaal informatie over de ziekte kanker.  

Boeken voor volwassenen  

Kinderen helpen bij verlies Manu Keirse Een boek voor wie van kinderen houdt: een boek voor ouders, leerkrachten, opvoeders en familieleden dat laat zien hoe je kinderen/jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies.  
De meest gestelde vragen over kinderen en de dood Riet Fiddelaers- Jaspers en Renske Fiddelaers.  Een boek met informatie wat en op welke manier je kinderen kunt vertellen over de dood.  
Een pleister tegen tranen Tanja van Roosmalen, Riet Fiddelaers-Jaspers en Machteld Lavell Een boek met informatie over de ondersteuning van kinderen en jongeren met een ernstig zieke ouder.