fbpx

Extra steun verschillende leeftijdsfases kinderen

Op deze pagina kun je verschillende hulpmiddelen (filmpjes, spelletjes en boekjes) vinden om kinderen te helpen tijdens het proces, wanneer een ouder ongeneeslijk ziek is.

3-5 jaar 

Filmpjes  
Onderwerp  Bron 
Informatie over de ‘gemene’ cellen Kankerspoken.nl  
Informatie over kaal worden Kankerspoken.nl  
Informatie waarom zieke ouder moe is Kankerspoken.nl  

 

Spelletjes  
Titel Bron  Onderwerp  
Praatplaatjes  

 

 

Fabien van der Harm 

 

 

Om te filosoferen met jonge kinderen. Geschikt voor iedereen die eens op een andere manier een diepgaand gesprek met een kind wil aangaan.   
Lekker in je vel spel (4-10 jaar)  Marja Baseler  Met dit spel kunnen kinderen zichzelf beter leren kennen, waardoor ze zich zekerder kunnen voelen.  

 

Boeken  
Titel Auteur Onderwerp 
Grote boom is ziek Nathalie Slosse Een verhaal voor jonge kinderen met iemand in hun omgeving die een levensbedreigende ziekte heeft.  
Kikker en het vogeltje Max Velthuijs Een kleuterboek over de dood. 
Woezel en Pip – Dag lief muisje Dromenjager Een integer prentenboekverhaal over verlies en afscheid. Goed afgestemd op kleuters dat laat zien dat de dood bij het leven hoort.  
Mamma wordt een sterretje Netty van der Weijden Dit verhaal maakt de dood bespreekbaar en helpt kinderen begrijpen wat er gaat gebeuren.  
Dit is heel wat voor een kat Judith Viorst & Fleur van der Weel Een verhaal over poes Roetje die is doodgegaan en begraven moet worden.  
Jess en Sam gaan op jacht Nel Kleverlaan Een verhaal met illustraties over dat de papa van Sam kanker heeft, waarbij hij hulp krijgt van Jess. Het boek is verkrijgbaar met knuffel Jess.  
Ik ben Jack! Daniëlle van Caspel Jack leert kinderen wat kanker is en wordt het kind voorbereid op een bezoek aan het ziekenhuis.  
Mama is heel ziek Jennifer Moore- Mallinos Een verhaal over Tibo en zijn moeder met kanker. Het boek tracht een antwoord te geven op vragen van kinderen wanneer bij één van de ouders kanker is vastgesteld. Er wordt uitgelegd wat chemo therapie inhoudt en welke veranderingen er kunnen opduiken binnen de normale dagelijkse activiteiten.  
Papa Draak wordt niet meer beter Sascha Groen Een liefdevol en troostrijk prentenboek voor peuters en kleuters over een zieke ouder en afscheid nemen.  
Een boom vol herinneringen  Britta Teckentrup Een positief verhaal over herinneringen die achterblijven als een geliefde sterft. Het sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen, waarbij het mogelijkheden biedt voor gesprekjes over doodgaan.  
De Kankermannetjes Yasemin Thomaz-LLdiz  Dit boek vertelt in peuter- en kleutertaal wat er allemaal speelt rondom kanker. Onderwerpen zoals operatie, chemo en bestraling komen aan bod.  
Drie vogels Marinus van de Berg Een prentenboek om met kinderen over de dood te praten.  
Vuur en vlam Geert de Kockere en An Dom Een verhaal over hoe kanker alles dooft, behalve de herinnering.  

6 tot 9 jaar 

Filmpjes  
Onderwerp  Bron 
Wat is doodHet Klokhuis
Afscheid nemenHet Klokhuis
Begraven en cremerenHet Klokhuis
RouwHet Klokhuis
Spelletjes 
Titel Bron Onderwerp  
Lekker in je vel spel (4-10 jaar) Marja Baseler  Met dit spel kunnen kinderen zichzelf beter leren kennen, waardoor ze zich zekerder kunnen voelen.  
Een boel gevoel (6+) Dagelijkse Broodkruimels  Spelenderwijs emoties en gevoelens bespreken.  
Praatprikkels (6+) Fabien van der Harm  Dit spel beschikt over 50 vragen die prikkelend zijn voor kinderen en de aanzet geeft voor een diepgaand gesprek.  
Boeken 
Titel Auteur  onderwerp 
Ik had je nog zoveel willen zeggen Martine van Nieuwenhuyzen Een verhaal over omgaan met de dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen als diegene niet meer in levende lijve is? 
Het Klokhuisboek over kanker Fiona Rempt Dit boek is handig als naslagwerk voor kinderen én hun ouders die meer willen weten over kanker.  
Hotel De Grote L Sjoerd Kuyper Een verhaal over Kos, een jongen van dertien, die drie jaar geleden zijn moeder is overleden. Zijn vader krijgt plotseling een hartaanval.  
Tineke Toet  De koningin met de 7 pruiken Een verhaal over een koningin die kanker krijgt, haar haren verliest en haar kamer niet meer uit wil.  
Papa, hoor je me? Tamara Bos De vader van Polle is overleden en ligt in de kamer. Polle praat tegen hem en vertelt hoe zijn vader steeds zieker werd.  
Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden Pimm van Hest  Een verhaal over Christiaan die met zijn opa in het park is. Samen denken ze na over wat de dood is en hoe je ermee om kunt gaan.  
Als verdriet op bezoek komt Eva Eland Een prentenboek over verdriet voor kinderen vanaf 8 jaar.  

9 tot 13 jaar 

Podcast
OnderwerpBron
Podcast over dood en afscheidHet Klokhuis
Niet alleen ziek; de kinderen. Een ziekte in huisStichting BPM
Spelletjes
Titel Bron Onderwerp 
Een boel gevoel (6+) Dagelijkse Broodkruimels  Spelenderwijs emoties en gevoelens bespreken.  
Praatprikkels (6+) Fabien van der Harm  Dit spel beschikt over 50 vragen die prikkelend zijn voor kinderen en de aanzet geeft voor een diepgaand gesprek.  
Boeken 
Titel Auteur Onderwerp 
Lang leve saai! Joke Janssen Een verhaal over Petra die haar leven saai vindt. Tot haar moeder schildklierkanker blijkt te hebben.  
Twee tieten in een envelop Wim Daniels Een verhaal over de moeder van Wietske die borstkanker heeft en niet lang meer zal leven. Wietske wil daarom geen lid zijn van de moppenclub op school, want je kan toch niet lachen als je moeder dood gaat?  
Het doorleefboek Ellen Dreezens Een lees- en werkboek voor kinderen in de rouw.  
Tranenpotjes en geluksarmbandjes Karin Kuiper Drie kinderen die vertellen hoe het is om op jonge leeftijd je vader te moeten missen.