fbpx

Kind en nieuw thuis

KINDEREN EN EEN NIEUW THUIS

Een andere kamer, in een ander huis, een andere school, nieuwe vriendjes, misschien wel een andere woonplaats of een ander land; Kortom een nieuw thuis.
Soms goed voorbereid soms heel plotseling. Soms een leuk avontuur maar er is altijd spanning en onzekerheid.
Er moet afscheid genomen worden van de vertrouwde kamer, de vriendjes en school en/of opvang. In de periode van een verhuizing kunnen emoties door elkaar dwarrelen. De ene keer zijn kinderen blij met al het nieuws, de andere keer kunnen ze bang en onzeker zijn, verdrietig of boos.

Bij een verhuizing in verband met scheiding van de ouders kunnen ook gevoelens van schuld en schaamte meespelen. En fantasieën over de manier waarop ouders weer bij elkaar kunnen komen. Daarnaast zijn kinderen loyaal aan beide ouders, kinderen raken nog meer in verwarring wanneer ouders nare dingen zeggen over de andere ouder.

Bij een uithuisplaatsing is een nieuw thuis voor kinderen bijvoorbeeld een pleeggezin of gezinshuis. Soms worden kinderen meerdere keren herplaatst. Steeds weer opnieuw ‘die nieuwe’ zijn op school, in een gezin of in een groep. Kinderen kunnen heel boos zijn en van zich afschoppen of juist zich juist onzichtbaar proberen te maken.

Elk kind ervaart het wennen aan een nieuw thuis op een eigen manier, elk kind heeft zijn/haar eigen verhaal. Het ene kind kan volop bezig zijn met de situatie van het moment terwijl het andere kind al vooruit wil kijken. Het is bij een een nieuw thuis belangrijk dat kinderen weten dat er ook ruimte mag zijn voor angst, boosheid en verdriet.
Bij een verhuizing dwarrelen gevoelens door elkaar. Daar kun je wel een beetje wiebelig van worden.

OPENHEID, EERLIJKHEID, DUIDELIJKHEID, VEILIGHEID

Kinderen hebben tijdens het wennen aan een nieuw thuis steun nodig. Een goede voorbereiding is belangrijk. Vertel over de nieuwe woonsituatie en ga samen alvast een keer kijken. Neem afscheid van vriendjes en de vertrouwde omgeving. Bewaar herinneringen door middel van een fotocollage/filmpje van fijne herinneringen aan het oude thuis, vriendjes en favoriete plekken daar. Maak in het nieuwe huis ruimte voor deze herinneringen.

  • Wees duidelijk. Leg uit waarom dingen gebeuren zoals ze gaan of zaken zijn zoals ze zijn.
  • Handhaaf de dagelijkse routine zoveel mogelijk, ook in het nieuwe thuis.
  • Betrek kinderen bij keuzes. Hoe wordt er afscheid genomen, welk speelgoed kan bereikbaar blijven, welke knuffels en kleren zijn belangrijk, wat kunnen ze helpen inpakken…
  • Help kinderen mee om zich snel thuis te voelen. Benadruk fijne nieuwe ervaringen en belicht de positieve kanten door datgene te benoemen waarvan je merkt dat kinderen er positief op reageren. Kinderen kunnen zelf foto’s/filmpje maken van het nieuwe thuis om te delen met belangrijke mensen om hen heen.
  • Praat met kinderen over de moeilijke kanten van verhuizen en neem angst, verdriet en boosheid serieus. Het is belangrijk voor kinderen dat ze weten dat alle gevoelens over de verhuizing geuit mogen worden.

MOPPIE-MAATJE MUZZ HELPT KINDEREN WENNEN AAN EEN NIEUW THUIS

In samenwerking met gezinshuis Knuzz is slak Muzz ontworpen. Moppie-Maatje-Muzz helpt kinderen wennen aan een nieuw thuis.
In zijn huisje zie je gekleurde vlakken. Deze vlakken staan voor verschillende gevoelens: boos, bang, verdrietig, blij en liefde.
Kinderen herkennen het verhaal van Muzz, dit helpt hen te vertellen over zichzelf.
De knutselplaat van Muzz biedt ruimte om samen te kijken naar de emoties die spelen. Met de kleurplaten kunnen verhalen en gevoelens op een creatieve manier geuit worden.

Wanneer kinderen uit school komen en je vraagt ‘Hoe was je dag?’ dan zullen ze vaak antwoorden met ‘goed’. Deze vraag is vaak te direct waardoor er een algemeen antwoord komt. Wanneer kinderen zich op een creatieve manier kunnen uiten dan spreken ze een diepere laag aan. Laat kinderen een tekening maken, bijvoorbeeld van het huis of van zichzelf. Ook kun je samen een fotocollage of filmpje maken over het nieuwe thuis. Tekenen, schrijven en kleuren geven vorm aan de verhalen die ontstaan in deze situatie en wat dit met hen doet. Wanneer je kinderen laat vertellen over de tekening of de collage dan komt er ruimte voor gevoelens die mee spelen en vertelt een kind makkelijker over wat er in het hoofd speelt.

Jonge kinderen tot een jaar of 10 voelen zich letterlijk en figuurlijk gesteund en getroost met Moppie-Kussen-Muzz. Het verhaal van Muzz, de knutselplaat en kleurplaten, tips en instructies staan in een bijbehorende Moppie-Map.

Ook is er een Moppie-Troostdoekje van Muzz. Een zacht, handzaam knuffeldoekje dat makkelijk overal mee naartoe te nemen is. Aan één kant staat de afbeelding van Muzz, op de andere kant de tekst die bij Muzz hoort.

Om met oudere kinderen te creëren voor gesprek zijn er vragenkaartjes van Moppie-Muzz. 80 Kaartjes met vragen als ‘Wanneer voel jij je veilig thuis?’ ‘Hoe voel jij je als je boos bent?’ Hoe zie jij er uit als je verdrietig bent?’ ‘Wanneer geven mensen je een goed gevoel?’

Voor kindercoaches is het Muzz-Coach-Pakket ontwikkeld. Bij de vragenkaartjes hoort een groot doek van 160 x 160 cm met de afbeelding van Muzz. Uitleg, instructies en spelideeën staan in de bijbehorende Moppie-Map.

PAKKETTEN

Voor kleur en steun aan kinderen die moeten wennen aan een nieuw thuis zijn er pakketten samengesteld van Moppie-Maatje Muzz.

BESTEL HIER DE PAKKETTEN