Welkom

Geef ouders en kinderen die in het hospice op bezoek komen een welkom gevoel.

(Foto:Arjan Baan)

Kinderen

Wanneer kinderen op bezoek komen in het hospice krijgen zij, vaak voor de eerste keer, te maken met ziekte en aanstaand overlijden.

Ouders

Voor veel ouders is het hospice een onbekende plek. Ze hebben hun eigen verdriet en zorgen, het is vaak de eerste keer dat ze zo dichtbij met ziekte en overlijden te maken krijgen. Daarnaast is de combinatie met de zorg voor het eigen gezin pittig.
En wat moet je zeggen tegen de kinderen als je het zelf ook niet weet?

Kinderen krijgen de spanning en het verdriet van de volwassenen wel mee, ook als ze niet worden betrokken bij de zieke.

Als medewerker in het hospice heb je een waardevolle rol naar kinderen en ouders toe.

  • Je kunt aan kinderen uitleggen waarom dingen gebeuren zoals ze gaan of zaken zijn zoals ze zijn.

Wanneer kinderen meer weten over de ernstige ziekte van bijvoorbeeld opa, hoe er voor hem gezorgd wordt, de eventuele hulpmiddelen die rondom hem te zien zijn en wat men denkt dat er zou kunnen gebeuren kan opa weer gewoon opa zijn.

  • Wanneer kinderen vaker langs komen help je kinderen door praktische handvatten in huis te hebben om ruimte te geven aan wat hen bezig houdt.

Met speelgoed kan bijvoorbeeld de situatie in het hospice nagespeeld worden. Tekenen, schrijven en kleuren geven vorm aan de verhalen die ze meemaken in het hospice en wat dit met hen doet.

  • Ouders kun je helpen wanneer zij de kinderen niet mee (durven te) nemen.

Informeren over hoe de kinderen te begeleiden bij ziekte en (aanstaand) overlijden werkt door binnen het gezin. Indirect help je daar dus ook de kinderen mee.

Geef aan dat kinderen ook welkom zijn en dat de zieke graag zijn (klein-)kind zou willen zien.

Het Moppie-Troostconcept

Door de kleurrijke stoeltjes en kussens zien kinderen meteen waar voor hen een plekje is gecreëerd. Speelgoed, knuffelkussens en praktische handvatten liggen hier voor hen klaar. Dit welkom voor de kinderen krijgen ouders ook mee.

Dit kan de drempel verlagen om de kinderen mee te nemen naar het hospice.

De vier Moppie-Stoeltjes hebben onder de zitting opbergmogelijkheid voor speelgoed, knutselspullen of spelletjes. Op elk stoeltje past een Moppie-Kussen met de afbeelding van een Moppie-Karakter. Deze karakters hebben elk hun eigen verhaal over de manier waarop de Moppies er voor de kinderen willen zijn. Deze verhalen staan in de bijbehorende Moppie-Map. Kinderen maken kennis met de Moppies door deze verhalen zelf te lezen of te laten voorlezen door een ouder of medewerker van het hospice.

De Moppie-Map bevat ook knutselplaten, kleurplaten, tips en informatie.

Ervaring leert dat kinderen zelf aanvoelen wat ze nodig hebben. Ze kunnen het heerlijk vinden om letterlijk steun te krijgen van één van de Moppie-Kussens, een kleurplaat te kleuren of een knutselplaat te maken. Wanneer alles bij elkaar ligt pakken de kinderen zelf wat ze nodig hebben, daar hoef je als medewerker weinig aan te doen.

Wanneer er echter tijd voor is kan het waardevol zijn om samen met een kind even aan tafel te gaan zitten met een kleurplaat of knutselplaat. Samen bezig zijn geeft ruimte voor gesprekjes en vragen. Op deze manier geven de Moppies ook figuurlijk steun.

Op een eenvoudige manier geef je met dit totaalconcept aandacht aan de gevoelens en verhalen van kinderen.

Het Moppie-Troostconcept kan aangepast worden aan de visie, werkwijze en beschikbare ruimte van elk hospice.

VRAAG HIER INFORMATIE AAN OVER DE MOGELIJKHEDEN

Wil jij ook kleur en troost geven aan kinderen in het hospice? Ik adviseer je graag over de mogelijkheden die passen bij jouw hospice.

Neem hier contact op of mail naar info@demoppies.com

Ik ga graag met je in gesprek!

Kies één Moppie-Kussen met Karakter
inclusief bijbehorende Moppie-Map
Kies voor de vier Moppie-Kussens inclusief Moppie-Map met alle vier de Moppies
Moppie-Stoeltje kinderen kussen giraf Miek
Kies voor een Moppie-Stoeltje met een Moppie-Kussen, inclusief Moppie-Map.
Moppie-Stoeltje geel en oranje met kussen olifant vlinder draak giraf
Kies voor twee Moppie-Stoeltjes met twee tot vier Moppie-Kussens, incl. Moppie-Map.
Kies voor het Moppie-Zitje met vier Moppie-Stoeltjes en Moppie-Kussens,
inclusief Moppie-Map.
Geef kinderen troost en steun met een Moppie-Pakje zakdoeken

Tips en informatie over jonge kinderen en de dood

Informeer ouders over het begeleiden van kinderen met het boekje ‘Jonge kinderen en de dood’

Om ouders te helpen bij het begeleiden van de kinderen is, in samenwerking met Bureau MORBidee het Moppie-Boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ uitgegeven.

Het boekje geeft enkele algemene tips (waaronder ‘Niets zeggen is niet beter’ en ‘Een kind is nooit te jong om te beseffen wat er om hem/haar heen gebeurt’). Het gaat heel praktisch over taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder.

Daarnaast verschijnt binnenkort ‘Ernstig ziek. Een woordenboekje voor kinderen’. Dit boekje helpt volwassenen om termen aan kinderen uit te leggen die vaak gebruikt worden als iemand ernstig ziek is geworden, zoals hospice, euthanasie of palliatieve zorg.

BESTEL HIER DE MOPPIE-PRODUCTEN

Wil jij ook kleur en troost geven aan kinderen in het hospice? Ik adviseer je graag over de mogelijkheden die passen bij jouw hospice.

NEEM HIER CONTACT OP OF MAIL NAAR INFO@DEMOPPIES.COM