Miranda Smit-van Keulen

Ik geloof dat kleur helpt om ingrijpende situaties niet alleen als donker, moeilijk en zwaar te ervaren. Met kleur, informatie, tips en praktische handvatten kunnen verhalen en gevoelens op een eigen manier vorm krijgen.

Een aantal jaar geleden begon ik met het ontwerpen van de Moppies. Na de stille geboorte van een buurmeisje zocht ik naar een manier om kleur te geven aan de ruimte waar afscheid wordt genomen van een klein kind.

De afgelopen jaren mocht ik voor verschillende crematoria opstellingen leveren voor kinderuitvaarten. Deze opstellingen zijn flexibel inzetbaar en worden in verschillende ruimtes gebruikt. Moppie-olifant Molle en Moppie-vlinder Missie staan centraal in de ontwerpen van Crematoria Twente. Zij zijn te zien op het scherm, de baarplank en op de bijbehorende kaars.

Tijdens diverse uitvaartbeurzen kwam ik in gesprek met verschillende professionals die met kinderen werken. Daaruit werd duidelijk dat er vraag is naar praktische handvatten om kinderen te begeleiden of te betrekken bij afscheid en ziekte. De eerste ideeën om kleur te geven aan kind en afscheid werden ontwikkeld.

Begin 2016 leerde ik Amber kennen. Zij was toen 5 jaar en had leukemie.
Via de verhalen van haar opa en oma die bij mij in de straat wonen hoorde ik over haar strijd tegen deze vreselijke ziekte. Om Amber te steunen maakte ik een kussen voor haar met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders houdt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. Op de terugweg in de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk onder het grote kussen te slapen. En ook thuis op de bank lag het kussen altijd dicht bij haar.

Ik hoorde van haar moeder hoeveel steun dit kussen haar heeft gegeven. Zelfs nadat ze genezen verklaard is pakt ze het kussen er meteen bij wanneer ze bijvoorbeeld griep heeft.

Tijdens mijn studie Creatieve Therapie heb ik geleerd hoe belangrijk creatieve werkvormen zijn voor de herkenning en verwerking van emoties. Samen met de ervaring van de afgelopen jaren is mijn denken in mogelijkheden voor kinderen bij afscheid steeds verder gegroeid.

Kleur helpt om afscheid niet alleen als donker, moeilijk en zwaar te ervaren. Daarom maak ik graag gebruik van kleur bij kinderen. Informatie en praktische handvatten helpen kinderen om gevoelens op een eigen manier te kunnen uiten. Door afscheid vorm te geven versterken kinderen de veerkracht die zij in zich hebben.

Naar aanleiding van de indrukwekkende ervaring met Amber ontwikkelde ik de Moppie-Kussens met Karakter. Vier kussens met elk een eigen karakter en bijbehorend verhaal. Deze kussens  worden ondersteund door een pedagogisch plan. Dit zijn verhalen, praktische handvatten en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier met emoties leren omgaan tijdens een ingrijpende situatie.

Dit concept is begin 2018 gelanceerd. De ervaringen met de Moppie-Kussens zijn nog mooier dan ik zelf had kunnen bedenken.

Door verschillende samenwerkingen ontwikkeld het concept zich steeds verder met boekjes en meer praktische handvatten.

Ik wil ouders en professionals* helpen om kinderen op een eenvoudige manier te betrekken bij afscheid en hen steun en troost te bieden. Door mee te denken in mogelijkheden, tips en advies te geven en praktische handvatten aan te reiken.

*zorgverleners palliatieve zorg, uitvaartverzorgers en leerkrachten basisschool.

WIL JIJ BINNEN JOUW ORGANISATIE OOK KLEUR EN STEUN GEVEN AAN KIND EN AFSCHEID?
BESTEL DE PRODUCTEN OF NEEM CONTACT OP. IK DENK GRAAG MET JE MEE!

Miranda Smit-van Keulen
info@demoppies.com