Miranda Smit-van Keulen

Ik geloof dat kleur helpt om ingrijpende situaties niet alleen als donker, moeilijk en zwaar te ervaren. Met kleur, informatie, tips en praktische handvatten kunnen verhalen en gevoelens op een eigen manier vorm krijgen.

Een aantal jaar geleden begon ik met het ontwerpen van de Moppies. Na de stille geboorte van een buurmeisje zocht ik naar een manier om met de Moppies kleur te geven aan dergelijke ingrijpende situaties.

Opstelling kinderuitvaart

In 2014 mocht ik voor Crematoria Twente twee opstellingen leveren voor kinderuitvaarten. Deze opstellingen zijn flexibel inzetbaar en worden in verschillende ruimtes gebruikt. Moppie-olifant Molle en Moppie-vlinder Missie staan centraal in de ontwerpen. Zij zijn te zien op het scherm, het baarkleed en op de bijbehorende kaars. Na afloop van deze opdracht bleek dat ik een uniek concept bedacht had. Naar aanleiding daarvan heb ik mij de afgelopen jaren verder gericht op kleur bij kinderuitvaarten. Wat ik wil laten zien is dat een kinderuitvaart mooi en persoonlijk gemaakt kan worden door de ruimte waar het afscheid plaats vindt aan te kleden in de sfeer van een kinderkamer. Het verdriet van het afscheid nemen van een kind kan daarmee wat verzacht worden.

Tijdens diverse uitvaartbeurzen kwam ik in gesprek met verschillende professionals die met kinderen werken. Daaruit werd duidelijk dat er vraag is naar praktische handvatten om kinderen te begeleiden of te betrekken bij afscheid en ziekte. De eerste ideeën om kleur te geven aan kind en afscheid werden ontwikkeld.

Amber

Begin 2016 leerde ik Amber kennen. Zij was toen 5 jaar en had leukemie.
Via de verhalen van haar opa en oma die bij mij in de straat wonen hoorde ik over haar strijd tegen deze vreselijke ziekte. Om Amber te steunen maakte ik een kussen voor haar met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders houdt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. Op de terugweg in de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk onder het grote kussen te slapen. En ook thuis op de bank lag het kussen altijd dicht bij haar.

Ik hoorde van haar moeder hoeveel steun dit kussen haar heeft gegeven. Zelfs nadat ze genezen verklaard is pakt ze het kussen er meteen bij wanneer ze bijvoorbeeld griep heeft.

Naar aanleiding van deze indrukwekkende ervaring ontwikkelde ik de Moppie-Kussens met Karakter. Vier kussens met elk een eigen karakter en bijbehorend verhaal. Deze kussens  worden ondersteund door een pedagogisch plan. Dit zijn verhalen, praktische handvatten en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier met emoties leren omgaan tijdens een ingrijpende situatie.

Moppie-Kussens met Karakter

Dit concept is begin 2018 gelanceerd. De ervaringen met de Moppie-Kussens zijn nog mooier dan ik zelf had kunnen bedenken.
Bovendien wordt het productieproces ook steeds waardevoller. De eerste stap is gezet door middel van de samenwerking met Sheltersuit.

WIL JIJ BINNEN JOUW ORGANISATIE OOK KLEUR EN STEUN GEVEN AAN KINDEREN
BIJ MOEILIJKE MOMENTEN?
IK DENK GRAAG MET JE MEE!

Miranda Smit-van Keulen
info@demoppies.com