fbpx

Miranda Smit-van Keulen

Ik geloof dat kleur helpt om ingrijpende situaties niet alleen als donker, moeilijk en zwaar te ervaren.

Kinderen krijgen vroeg of laat met verlies te maken. Ook ik wil als ouder mijn kinderen het liefst weg houden van alles wat verlies veroorzaakt.

Ervaring heeft mij echter geleerd dat het juist onze taak als volwassenen is om kinderen te betrekken bij verlies. Met een luisterend oor en praktische handvatten wil ik ouders graag helpen om hun kinderen en het gezin op een eenvoudige manier te betrekken en begeleiden bij verlies.

Na de stille geboorte van een buurmeisje zocht ik naar een manier om kleur te geven aan de ruimte waar afscheid wordt genomen van een klein kind. Mijn ontwerpen van de Moppies kregen een eerste bestemming.

De afgelopen jaren mocht ik voor verschillende crematoria opstellingen leveren voor kinderuitvaarten. Deze opstellingen zijn flexibel inzetbaar en worden in verschillende ruimtes gebruikt. Moppie-olifant Molle en Moppie-vlinder Missie staan centraal in de ontwerpen van Crematoria Twente.

Zij zijn te zien op het scherm, de baarplank en op de bijbehorende kaars.

Tijdens diverse uitvaartbeurzen kwam ik in gesprek met verschillende professionals die met kinderen werken. Daaruit werd duidelijk dat er vraag is naar praktische handvatten om kinderen te begeleiden of te betrekken bij afscheid en verlies. De eerste ideeën om kleur te geven aan kind en afscheid werden ontwikkeld.

Begin 2016 leerde ik Amber kennen. Zij was toen 5 jaar en had leukemie.
Via de verhalen van haar opa en oma die bij mij in de straat wonen hoorde ik over haar strijd tegen deze vreselijke ziekte. Om Amber te steunen maakte ik een kussen voor haar met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders houdt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. Op de terugweg in de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk onder het grote kussen te slapen. En ook thuis op de bank lag het kussen altijd dicht bij haar.

Ik hoorde van haar moeder hoeveel steun dit kussen haar heeft gegeven. Zelfs nadat ze genezen verklaard is pakt ze het kussen er meteen bij wanneer ze bijvoorbeeld griep heeft.

Tijdens mijn studie Creatieve Therapie heb ik geleerd hoe belangrijk creatieve werkvormen zijn voor de herkenning en verwerking van emoties. Samen met de ervaring van de afgelopen jaren is mijn denken in mogelijkheden voor kinderen bij verlies steeds verder gegroeid.

Met kleur, informatie, tips en praktische handvatten kunnen kinderen verhalen en gevoelens op een eigen manier uiten. Door verlies vorm te geven versterken kinderen de veerkracht die zij in zich hebben.

Naar aanleiding van de indrukwekkende ervaring met Amber ontwikkelde ik de Moppie-Kussens met Karakter. Een collectie dieren met elk een eigen karakter en bijbehorend verhaal, uitgevoerd in heldere kleuren. De Moppies worden ondersteund door praktische handvatten, informatie en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier met emoties leren omgaan tijdens een ingrijpende situatie.

Dit concept is begin 2018 gelanceerd. De ervaringen met de Moppie-Kussens zijn nog mooier dan ik zelf had kunnen bedenken.

Door verschillende samenwerkingen ontwikkeld het concept zich steeds verder met boekjes en meer praktische handvatten.

Ik wil ouders helpen om kinderen op een eenvoudige manier te betrekken bij verlies en hen steun en troost te bieden. Samen delen van verhalen en gevoelens binnen het gezin helpen mee om de veerkracht van zowel de kinderen als het hele gezin te versterken. Ik denk graag mee in mogelijkheden, geef tips en advies en biedt praktische handvatten aan om hier aan bij te dragen.

Ook zorgprofessionals, uitvaartverzorgers en leerkrachten basisschool kunnen ouders helpen om de kinderen te begeleiden bij verlies.

MAAK KENNIS MET DE MOGELIJKHEDEN MET HET GRATIS MOPPIE-E-BOOK, BESTEL HIER DE PRODUCTEN OF NEEM CONTACT OP.

IK DENK OOK GRAAG MET JOU MEE!

Miranda Smit-van Keulen
info@demoppies.com