fbpx

Moppie-Maatje-Muzz

Moppie-Maatje Muzz moet wennen aan een nieuwe thuissituatie. Er verandert veel als een (groot-) ouder ernstig ziek is. Soms voelt hij zich bang, boos of verdrietig, de gevoelens dwarrelen door elkaar.

Muzz kijkt met kinderen mee wat er allemaal veranderd is thuis. Het is goed om hier binnen het gezin over te praten.

Net zo belangrijk is het dat dingen hetzelfde blijven. Dit versterkt het vertrouwen en gevoel van veiligheid. Kijk dus ook samen naar wat hetzelfde blijft.

Moppie-Maatje Muzz staat op de achterkant van het boek ‘Als papa of mama heel ziek is. Met een speciale kleurplaat in het midden van het boek kunnen kinderen stil staan bij wat er veranderd is en wat hetzelfde blijft.

De Moppies zijn een Maatje voor kinderen om de veerkracht die kinderen van nature in zich hebben te versterken en het zelfvertrouwen te laten groeien.

GEZINSHUIZEN

In samenwerking met José Arkink van gezinshuis Knuzz is Moppie Muzz ontwikkeld. Voor kinderen die moeten wennen aan een nieuw thuis omdat ze in een pleeggezin verblijven of in een andere woonvorm omdat het eigen gezin niet meer veilig is. Een nieuw thuis is voor deze kinderen letterlijk het geval. Bij ernstige ziekte binnen het gezin voelt het als een nieuw thuis met alle mogelijke veranderingen.

Samen op ontdekkingstocht hoe mooi je bent is heel belangrijk wanneer je uit huis geplaatst bent. Kinderen voelen zich vaak schuldig. Daarom is het belangrijk dat zij weten dat zij mooi zijn zoals ze zijn.

Wanneer een ouder ernstig ziek is kunnen kinderen zich ook schuldig voelen. Gedachtes als ‘ik heb niet genoeg mijn best gedaan op school’ of ‘als ik dat niet had gezegd was dit niet gebeurd’ komen regelmatig voor. Het is belangrijk dat je kinderen verteld dat het niet door hen komt dat papa of mama ziek is.