fbpx

Extra steun ouders

Als ouder wil je je kind beschermen tegen pijn en verdriet en hou je hen het liefste ver weg van ernstige ziekte en overlijden.

Helaas kun je als gezin te maken krijgen met een ernstig zieke ouder.

Tijdens deze ingrijpende periode krijg je veel nieuwe informatie te verwerken. Verdriet, het zorgen voor de zieke en de zorg voor je gezin kosten veel energie. Vaak maak je zelf voor het eerst een ziek- en sterfbed mee.

Hoe betrek je kinderen bij de situatie rondom de ernstige ziekte? Wat moet je aan de kinderen vertellen? En hoe hou je de verbinding met elkaar binnen het gezin?

INFORMEREN

Ervaring leert dat je kinderen niet beschermt door hen niets te vertellen. In tegendeel. Kinderen voelen maar al te goed aan dat er iets aan de hand is. Ze vormen daar eigen gedachten bij die niet altijd kloppen.

Open en eerlijk praten over ziekte en de mogelijke gevolgen geeft kinderen het gevoel dat ze erbij horen. Kinderen worden niet banger voor de situatie door er over te praten, ze hebben juist behoefte aan duidelijkheid. Kinderen betrekken bij ziekte en (aanstaand) overlijden geeft de kans om met verlies te leren omgaan.

Gezinsleden gaan vaak op een eigen manier om met de ingrijpende situatie. Als gezin vorm je verbinding door kinderen vragen te laten stellen, problemen bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingen. Ook nu is het heel belangrijk dat kinderen niet aan de zijlijn blijven staan maar erbij mogen horen. Kinderen ervaren dat niet alleen vreugde gedeeld wordt maar dat ook verdriet, angst en zorgen als gezin gedeeld kunnen worden.

deMoppies.com heeft diverse boekjes om kinderen en ouders kleur en steun te bieden.

Het boek ‘Als papa of mama heel ziek is’ is speciaal gemaakt voor kinderen (3-12 jaar) waarvan één van de ouders ernstig ziek is.

Het bevat informatie voor kinderen over de thema’s ‘Wennen aan veranderingen thuis’, ‘Aandacht voor jouw gevoelens’, ‘Vertel over jouw zorgen en vragen’, ‘Herinneringen maken en bewaren’ en ‘Samen sta je sterk’.

Bij elk thema staat een Moppie centraal. De Moppies zijn dieren die kinderen willen helpen in deze ingrijpende periode van hun leven.

Het boek bevat voor elk thema een kleurplaat of een knutselplaat. Deze bevinden zich in het midden van het boek. Bij het thema ‘Samen sta je sterk’ helpt giraf Miek mee om een lijst te maken van mensen die kunnen helpen.

Achterin het boek staat informatie voor ouders/verzorgers. Deze informatie sluit aan bij de genoemde thema’s voor de kinderen en helpt ouders hun kind te begeleiden tijdens deze ingrijpende periode.

‘Ernstig ziek. Een woordenboekje voor kinderen’ geeft uitleg voor kinderen (4-12 jaar) over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden bij de zorgverlening voor ernstig zieken. Bijvoorbeeld ‘palliatieve zorg’, ‘symptoom’ en ‘hospice’.

‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ geeft enkele algemene tips, maar zoomt ook heel praktisch in op taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder.

‘Uitvaart. Een woordenboekje voor kinderen’ geeft uitleg voor kinderen (4-12 jaar) over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden tijdens de week van de uitvaart. Zoals ‘uitvaartverzorger’, ‘dood’ en ‘begraven/cremeren’

VORM GEVEN AAN GEVOELENS

Allerlei gevoelens kunnen door elkaar dwarrelen. Verdriet, boosheid, angst of eenzaamheid. Kinderen kunnen in de war raken of helemaal niets voelen. Ook kunnen kinderen hun gevoelens niet laten zien om jou als ouder te beschermen.

Het is voor kinderen fijn om vorm te geven aan hun gevoelens. Als ouder is het belangrijk ruimte te bieden om deze gevoelens vorm te laten geven.

Dit kan met de praktische handvatten in het boek ‘Als papa of mama heel ziek is’. Een uitlaatklep kan zijn om in beweging te komen. Door samen hard te fietsen, te dansen op muziek, te rennen door het bos. Rust geven kan door samen een film te kijken of een kleurplaat in te kleuren. Een tekening maken over de situatie kan helpen om te uiten wat er speelt.

Het gevoel van verbinding wordt versterkt door samen een boek te lezen, een film te kijken of te knuffelen. Dicht bij elkaar zijn.

Jij kent je eigen kind het beste om een keus te maken. Laat ook zien wat de situatie met jou als ouder doet. Het is goed om gevoelens te tonen en te delen binnen het gezin. Vertel wat er dan met je gebeurd zodat kinderen ook leren woorden te geven aan gevoelens.

EXTRA STEUN

Maak je je zorgen over je kind of is er hulp nodig tijdens of na deze ingrijpende periode? Kijk dan bij ‘Extra steun van organisaties’ voor informatie en links naar ondersteunende websites.

Boekentips voor kinderen

In de Wolken geeft tips over boeken en brochures voor rouwende kinderen van diverse leeftijden

Koffertje Troost heeft een ruim assortiment aan (prenten)boeken voor elke leeftijd en situatie. Deze zijn overzichtelijk gesorteerd per categorie.

Boekentips voor ouders
Kinderen helpen bij verlies Manu Keirse Een boek voor wie van kinderen houdt: een boek voor ouders, leerkrachten, opvoeders en familieleden dat laat zien hoe je kinderen/jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies.  
De meest gestelde vragen over kinderen en de dood Riet Fiddelaers- Jaspers en Renske Fiddelaers.  Een boek met informatie wat en op welke manier je kinderen kunt vertellen over de dood.  
Een pleister tegen tranen Tanja van Roosmalen, Riet Fiddelaers-Jaspers en Machteld Lavell Een boek met informatie over de ondersteuning van kinderen en jongeren met een ernstig zieke ouder.  

Bij vragen kun je altijd contact opnemen via info@demoppies.com. Ik denk graag met je mee!