fbpx

Ouders van jonge kinderen

Helaas krijgen ook kinderen te maken met lieve mensen om hen heen die ernstig ziek worden of komen te overlijden. Als ouder wil je je kind beschermen tegen pijn en verdriet en hou je hen het liefste ver weg van ernstige ziekte en overlijden.

Tijdens deze ingrijpende periode krijg je veel nieuwe informatie te verwerken. Verdriet, het zorgen voor de zieke en de zorg voor je gezin kosten veel energie. Vaak maak je zelf voor het eerst een ziek- en sterfbed mee.

Wat moet je aan de kinderen vertellen en hoe hou je de verbinding met elkaar binnen het gezin?

INFORMEREN

Ervaring leert dat je kinderen niet beschermt door hen niets te vertellen. In tegendeel. Kinderen voelen maar al te goed aan dat er iets aan de hand is. Ze vormen daar eigen gedachten bij die niet altijd kloppen.

Open en eerlijk praten over ziekte en de mogelijke gevolgen geeft kinderen het gevoel dat ze erbij horen. Kinderen worden niet banger voor de situatie door er over te praten, ze hebben juist behoefte aan duidelijkheid. Kinderen betrekken bij ziekte en (aanstaand) overlijden geeft de kans om met verlies te leren omgaan.

Gezinsleden gaan vaak op een eigen manier om met de ingrijpende situatie. Als gezin vorm je verbinding door kinderen vragen te laten stellen, problemen bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingen. Ook nu is het heel belangrijk dat kinderen niet aan de zijlijn blijven staan maar erbij mogen horen. Kinderen ervaren dat niet alleen vreugde gedeeld wordt maar dat ook verdriet, angst en zorgen als gezin gedeeld kunnen worden.

Het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ geeft enkele algemene tips, maar zoomt ook heel praktisch in op taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder.

Het boekje ‘Ernstig ziek. Een woordenboekje voor kinderen’ geeft uitleg voor kinderen (4-12 jaar) over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden bij de zorgverlening voor ernstig zieken. Bijvoorbeeld ‘palliatieve zorg’, ‘symptoom’ en ‘hospice’.

Het boekje ‘Uitvaart. Een woordenboekje voor kinderen’ geeft uitleg voor kinderen (4-12 jaar) over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden tijdens de week van de uitvaart. Zoals ‘uitvaartverzorger’, ‘dood’ en ‘begraven/cremeren’

Wil jij een gezin met jonge kinderen kleur en steun geven bij verlies?

Stuur dan het brievenbuspakket Jonge kinderen en de dood. Het bevat het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’, twee kleurplaten en een informatiefolder.

BESTEL HIER HET PAKKET (uiteraard ook door ouders zelf te bestellen)

VORM GEVEN AAN GEVOELENS

Allerlei gevoelens kunnen door elkaar dwarrelen. Verdriet, boosheid, angst of eenzaamheid. Kinderen kunnen in de war raken of helemaal niets voelen. Ook kunnen kinderen hun gevoelens niet laten zien om jou als ouder te beschermen.

Het is voor kinderen fijn om vorm te geven aan hun gevoelens wanneer een dierbaar persoon ernstig ziek is, komt te overlijden of is overleden. Als ouder is het belangrijk ruimte te bieden om deze gevoelens vorm te laten geven. Bijvoorbeeld door samen hard te fietsen, te dansen op muziek, te rennen door het bos. (Samen) een kleurplaat inkleuren kan rust geven, een tekening maken over de situatie kan helpen om te uiten wat er speelt. Samen een boek lezen, een film kijken of knuffelen versterkt het gevoel van verbinding, dicht bij elkaar zijn. Je kent je eigen kind het beste om een keus te maken. Laat ook zien wat de situatie met jou als ouder doet. Het is goed om gevoelens te tonen en te delen binnen het gezin.

Het Moppie-Concept ‘Kind en Afscheid’ biedt kleurrijke en troostrijke producten, ondersteund door knutselplaten, kleurplaten en boekjes; Kleur, steun en troost bij afscheid.

De Moppie-Kussens met Karakter geven letterlijk en figuurlijk kleur en steun aan kinderen. Elke Moppie heeft een eigen verhaal en wil een Maatje zijn voor kinderen bij verlies.

Olifant Molle luistert met liefde naar verhalen en geheimpjes mag je in haar oor fluisteren.

Giraf Miek geeft extra steun bij Kind en Verlies, samen sta je sterk.

Vlinder Missie geeft met kleur en troost vorm aan herinneringen

De kussens worden ondersteund door verhalen, informatie, tips, kleurplaten en knutselplaten in de bijbehorende Moppie-Map.

EXTRA STEUN

Samen kleuren geeft troost en kan helpen om verhalen te uiten en binnen het gezin te delen. Het Moppie-E-book ‘Vorm geven aan verhalen en gevoelens bij verlies met de Moppies’ bevat informatie en diverse kleurplaten voor ouders van jonge kinderen bij verlies. Vraag het gratis Moppie-E-book hier aan.

Daarnaast staan er diverse kleurplaten op de website die je gratis kunt downloaden. Kijk hier voor de kleurplaten.

Maak je je zorgen over je kind of is er hulp nodig tijdens of na deze ingrijpende periode? Kijk dan bij ‘Aanbod/Extrasteun‘ voor informatie en links naar ondersteunende websites.

Bij vragen kun je altijd contact opnemen via info@demoppies.com of het contactformulier. Ik denk graag met je mee!

ZORGPROFESSIONALS

Als zorghulpverlener in de palliatieve zorg, medewerker in een hospice of uitvaartverzorger heb jij ook een waardevolle taak om ouders van jonge kinderen te begeleiden bij verlies. Neem een kijkje op de website of in de winkel hoe jij, samen met de Moppies, ouders en kinderen kunt helpen. Bij vragen kun je altijd contact opnemen via info@demoppies.com of het contactformulier.

Laten we samen kleur en steun geven aan (ouders van) kinderen bij verlies!