Ouders van jonge kinderen

INFORMEREN

INFORMEREN

Ook kinderen krijgen te maken met lieve mensen om hen heen die ernstig ziek worden of komen te overlijden. Als ouders wil je je kind beschermen tegen pijn en verdriet en hou je hen het liefste ver weg van ernstige ziekte en overlijden.

De ervaring leert dat het niet goed is om kinderen niets te vertellen. Kinderen voelen maar al te goed aan dat er iets aan de hand is en maken hier een eigen beeld bij. Wat er omgaat in het hoofd van kinderen hoeft niet altijd te kloppen.

Zowel kinderen als ouders krijgen de kans om gevoelens te uiten wanneer er open en eerlijk gepraat wordt over de ingrijpende situatie. Zowel bij ernstige ziekte en de mogelijke gevolgen hiervan als bij overlijden.

Als gezin vorm je verbinding door kinderen vragen te laten stellen, problemen bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingen. Kinderen merken op deze manier dat ze erbij horen. Ook nu is dat heel belangrijk. Kinderen merken dat niet alleen vreugde gedeeld wordt maar dat ook verdriet, angst en zorgen als gezin gedeeld kunnen worden.

Het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ geeft enkele algemene tips, maar zoomt ook heel praktisch in op taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder.

Het boekje ‘Ernstig ziek’ geeft uitleg voor kinderen (4-12 jaar) over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden bij de zorgverlening voor ernstig zieken.

Het boekje ‘Uitvaart’ bevat uitleg over begrippen die veel gebruikt worden tijdens de week van de uitvaart. Voor kinderen van 4-12 jaar.

VORM GEVEN AAN GEVOELENS

Allerlei gevoelens komen op kinderen af. Verdriet, boosheid, bang of eenzaam voelen. Kinderen kunnen in de war raken of helemaal niets voelen. Ook kunnen kinderen hun gevoelens niet laten zien.

Het is voor kinderen fijn om vorm te geven aan hun gevoelens wanneer een dierbaar persoon ernstig ziek is, komt te overlijden of is overleden. Als ouder is het belangrijk ruimte te bieden om deze gevoelens vorm te laten geven. Bijvoorbeeld door samen hard te fietsen, te dansen op muziek, te rennen door het bos. (Samen) een kleurplaat inkleuren kan rust geven, een tekening maken over de situatie kan helpen om te vertellen wat er speelt. Samen een boek lezen, een film kijken of knuffelen versterkt het gevoel van verbinding, dicht bij elkaar zijn. Je kent je eigen kind het beste om een keus te maken.

Het Moppie-Concept ‘Kind en Afscheid’ biedt kleurrijke en troostrijke producten, ondersteund door knutselplaten, kleurplaten en boekjes; Kleur, steun en troost bij afscheid.

Neem eens een kijkje in de winkel of download de gratis kleurplaat.

Maak je je zorgen over je kind of is er hulp nodig tijdens of na deze ingrijpende periode? Kijk dan bij ‘Extrasteun‘ voor informatie en links naar ondersteunende websites.