fbpx

Pakket ‘Jonge kinderen en de dood’ palliatieve zorg

Helaas krijgen ook kinderen te maken met lieve mensen om hen heen die ernstig ziek worden en komen te overlijden. Ouders willen hun kind beschermen tegen pijn en verdriet en houden hen het liefste ver weg van ernstige ziekte en overlijden.

Tijdens de ingrijpende periode van ernstige ziekte en (aanstaand) verlies krijgen ouders veel nieuwe informatie te verwerken. Verdriet, het zorgen voor de zieke en de zorg voor het eigen gezin kosten veel energie. Vaak maken zij zelf voor het eerst een ziek- en sterfbed mee.

Wat moeten ze aan de kinderen vertellen en hoe houden ze de verbinding met elkaar binnen het gezin?

HELP OUDERS HUN JONGE KINDEREN TE BEGELEIDEN BIJ VERLIES

Zorgprofessionals die te maken hebben met kinderen tot ong. 12 jaar kunnen ouders helpen om hun kinderen te begeleiden tijdens deze ingrijpende periode. Evenals medewerkers hospice, palliatieve zorg, verzorgingshuizen en ziekenhuizen, en uitvaartverzorgers.

Met het aanbieden van dit pakket help je ouders/verzorgers van jonge kinderen met informatie en praktische handvatten tijdens de ziekte en bij het (aanstaand) overlijden van een dierbare.

Het pakket ‘Jonge kinderen en de dood palliatieve zorg’ is speciaal samengesteld voor ouders van jonge kinderen. Het bevat de boekjes ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ en “Ernstig ziek. Een woordenboekje voor kinderen’. Daarnaast bevat het pakketje, twee kleurplaten en een speciale flyer met meer informatie en links naar ondersteunende websites.

Door middel van ondersteuning met deze boekjes geef je ouders en hun jonge kinderen ruimte om gevoelens, verhalen en vragen rondom ernstige ziekte en (aanstaand) overlijden te uiten en te delen met elkaar.

Het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ geeft enkele algemene tips (waaronder ‘Niets zeggen is niet beter’ en ‘Een kind is nooit te jong om te beseffen wat er om hem/haar heen gebeurt’), maar zoomt ook heel praktisch in op taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder.

Het boekjes ‘Ernstig ziek. Een woordenboekje voor kinderen’ bevat uitleg voor kinderen van 3-10/12 jaar over tal van begrippen die veelvuldig gebruikt worden bij de zorgverlening voor ernstig zieken.

De twee kleurplaten van het pakket kunnen samen met of door kinderen ingekleurd worden. Samen kleuren geeft verbinding en verhalen worden makkelijker gedeeld. Het inkleuren van een kleurplaat geeft rust en troost aan kinderen.

Op deze eenvoudige manier kun je een waardevolle bijdrage leveren in het proces van afscheid nemen. Dit vergroot de veiligheid, rust en verbondenheid binnen het gezin tijdens deze ingrijpende situatie.

BOEKJES OP FACTUUR BESTELLEN:

Naar dit mailadres wordt de informatie verstuurd

EXTRA INFORMATIE BOEKJES:

Boekjes ‘Ernstig ziek’ en ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’
Afmeting:
14,8 x 14,8 cm, dikte 4 en 2 mm
Kleur buitenkant:
Blauw en Groen
Aantal pagina’s:
14 en 12
Uitvoering:
Harmonica-gevouwen
Auteur:
Rob Bruntink (Bureau MORBidee)
Vormgever:
Miranda Smit-van Keulen (deMoppies.com)
Uitgevers:
Bureau MORBidee i.s.m. deMoppies.com
Taal:
Nederlands
Thema’s:
– Diverse aspecten rondom ernstig ziek zijn
– Begeleiden van jonge kinderen bij de dood